Vlieglessen

Kriebelt het om te vliegen?

Sinds 2010 biedtPitch Play  vlieglessen aan met een logo 400 van Mikado. Beginners die problemen hebben met het vliegen of iets niet durven, bied ik dan vlieglessen aan waarbij er aan de kabel wordt gevlogen. De heli is in bestelling en vanaf juni kunnen er lessen gevolgd worden.

De workshop bestaat uit een presentatie (1,5 uur) en het afstellen van uw eigen heli (circa 1,5 uur).

Neem daarom altijd de handleiding mee van uw zender en regelaar!

Presentatie

De presentatie is bedoeld om u als “beginnende” RC-helikopter piloot een flinke portie basis kennis bij te brengen. Vele beginners hebben problemen met de grote hoeveelheid nieuwe termen en de daarbij behorende instel mogelijkheden van helikopters. In de presentatie wordt daarom veel aandacht besteed aan deze zaken.

In de presentatie worden volgende onderwerpen behandeld:

  • De geschiedenis van de heli.
  • Wat is een Bell / Hiller kop en hoe werkt het
  • Werking en verschillen tussen Flybarless (Rigid) en Paddel systemen
  • Akku’s (er zijn momenteel flink wat nieuwe technieken)
  • Waar moet je bij de aanschaf van een helikopter op letten en wat is er op de markt
  • 35 Mhz en de 2,4 Ghz zenders
  • De verschillende typen servo’s en gyro’s
  • Bouwen en stap voor stap afstellen van een helikopter
  • Afstellen van een verbrandingsmotor en de set-up mogelijkheden van de elektromotor en regelaar
  • Het stappenplan voor het leren vliegen met een helikopter (KNVVL brevet figuren)

Het afstellen van uw eigen heli

Na het bespreken van de theorie in de presentatie, is het tijd om het geleerde in de praktijk te brengen. U stelt zelf uw eigen heli af! Hierbij geef ik advies en help ik u waar nodig. Dit resulteert in een cursist die in staat is zijn eigen heli goed af te stellen. Bovendien gaat u naar huis met een goed afgestelde heli. Er wordt per workshop 1 heli afgesteld. Uit ervaring blijkt dat na het afstellen van een heli u zelf in staat bent om ook andere heli’s af te stellen. Het is de bedoeling dat u uw heli vervolgens thuis zelf invliegt. Dit komt omdat ik zelf in mode-1 vlieg en de meest gangbare besturing mode-2 is.

Verder krijgt u een korte samenvatting en checklist van Pitch-Play, met een aantal belangrijke en nuttige tips voor beginners voor het afstellen van een helikopter. Natuurlijk blijf ik altijd via de mail of forum bereikbaar om uw vragen te beantwoorden.

De heli die wordt ingezet als lesheli is een Logo 400 met Vstabi van Mikado. De keuze is gemaakt voor dit formaat heli, omdat de meeste cursisten die beginnen met deze hobby een heli hebben in het formaat van Trex 450 (rotor diameter van 71cm). De Logo 400 is iets groter (rotor diameter van 1 meter), maar komt nog redelijk overeen met de 450 size heli’s. Het lessen met Vstabi heeft het voordeel dat de heli elektronisch stabieler en tammer kan worden ingesteld.

Voor gevorderden kan de heli een stuk feller ingesteld worden. Dit zonder veranderen van mechanische onderdelen, maar puur softwarematig.

Pitch-Play is in het bezit van twee afstandsbedieningen die onderling verbonden worden met een kabel. De instructeur kan dan te allen tijde de besturing overnemen van de cursist om ongelukken te voorkomen. Hierbij is het mogelijk dat de cursist en de instructeur onafhankelijk van elkaar een zender mode kunnen kiezen. De zender voor de cursist staat standaard in mode-2 ingesteld, omdat dit de meest voorkomende mode is in Nederland. Maar de leszender kan ook in mode 1,3 of 4 omgezet worden. De leszender is een Graupner MC16/20.

Het is niet mogelijk om vliegles te krijgen met uw eigen heli. De reden hiervoor is vrij simpel: iedereen heeft een eigen zender van een bepaald merk en vele (low budget) zenders zijn niet geschikt voor dubbele besturing. Daar ik niet van elk merk over een zender beschik, stel ik mijn eigen Logo 400 ter beschikking met dubbele zender.

De vlieglessen worden in sessies van 1 uur aangeboden. In 1 uur worden dan 3 vluchten gemaakt met tussen de vluchten een evaluatie- en een rustmoment, zodat de cursist ook de tijd heeft alles te verwerken. Natuurlijk kan er ook vooraf aan de vlieglessen een workshop gevolgd worden.

Er zijn 3 typen vlieglessen:

  • Leren hooveren
  • Oefenen voor het KNVVL brevet
  • Leren nose-in vliegen

De vraag die vaak gesteld wordt is: Wat nou als de lesheli crasht? Zoals in de algemene voorwaarden beschreven staat, is dit mijn eigen risico. Indien de lesheli door mechanisch falen of door een crash niet meer kan vliegen, moeten de lessen helaas worden gestaakt en zal in overleg een nieuwe datum gezocht worden voor het restant van de lestijd.

Mocht uw interesse voor een workshop en/of vlieglessen gewekt zijn, neemt u dan contact met mij op via de e-mail.