Vlieglessen NL

Heeft het RC-heli vliegen virus jou ook te pakken gekregen en wil je leren hoe je met je eigen RC-helikopter goed leren vliegen?

Sinds 2010 biedt Pitch Play vlieglessen met een Logo 400 SE van Mikado.

Vlieglessen

Vlieglessen worden aangeboden in sessies van 1 uur. In 1 uur worden 3 vluchten gemaakt en vindt er een evaluatie plaats tussen de vluchten, zodat jij alles kan verwerken en indien nodig vragen kan stellen.

Waarom een logo 400 SE van Mikado?

Deze keuze is gemaakt vanwege het formaat. De meeste piloten beginnen met een kleine en compact helikopter, bijvoorbeeld een Trex 450 (rotordiameter 71 cm). De logo 400 is iets groter (1 m rotordiameter), maar is nog steeds een kleine helikopter maar een stuk stabieler voor vliegen met een beetje wind. Onderhoud is makkelijk, en nog belangrijker het is gewoon een robuuste hoogwaardige helikopter die ook wel tegen een stootje kan.

Bovendien hebben lessen met de Vstabi het voordeel dat de heli elektronisch perfect leerling / leraar kan vliegen. De Vstabi kan zeer tam ingeregeld worden voor de beginners zonder mechanisch de heli te veranderen.

Voor de meer gevorderde piloten heeft de heli meer opties die kunnen worden aangepast zonder de mechanische onderdelen te veranderen, maar door de software eenvoudig aan te passen en andere setting te selecteren.

Pitch-Play heeft twee afstandsbedieningen die met één kabel zijn verbonden. Op deze manier kan de ik (de instructeur) de controle over de heli snel overnemen wanneer dat nodig is. Deze setup heeft als voordeel dat het ook mogelijk is dat de student en instructeur onafhankelijk van elkaar een andere zendermodus kiezen. De zender voor de student wordt standaard ingesteld op Mode 2 (dit is de meest gebruikte modus in Nederland), maar het kan ook worden aangepast naar mode 1. Het lessen gaat met Graupner MX-16.

Kan ik ook lessen met mijn eigen helicopter?

Nee. De reden hiervoor is vrij eenvoudig: iedereen heeft zijn eigen merk en veel (low budget) zenders zijn niet geschikt voor dubbele besturing. Omdat Pitch-Play geen zender heeft van elk merk, gebruikt ik de Logo 400 met mijn dubbele zender. En draag ik alle risico’s met mijn heli. Deze onderhoudt ik zelf en weet dus alles over deze helicopter en kwaliteit van de componenten.

 

One thought on “Vlieglessen NL

 • September 29, 2020 at 12:43 pm
  Permalink

  Na een tijd gezocht te hebben naar een RC-heli vlieginstructeur ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Roel van Pitch-Play. Met Roel heb ik een erg aangename ontmoeting gehad, telefonisch en via whatsapp hebben wij gesproken over wat ik graag zou willen leren omtrent het RC heli-vliegen. Ik deelde mijn verwachting met Roel en hij vertelde daarop zijn ervaringen in het lesgeven en deelde mij daarbij zijn plan om te gaan beginnen met lessen.

  Zogezegd zijn wij op zaterdag 5 september begonnen met de eerste RC-heli vliegles. Roel heeft daarvoor zijn Mikado 400 Les helicopter gerepareerd nadat deze defect was geraakt tijdens een crash een jaar eerder. Zijn nieuwe Vbar Touch zender setup waarbij wij draadloos van elkaar beide de helikopter kunnen besturen maakte het perfect om samen te kunnen lessen. Voorzien van de nieuwste Vbar Gyro/ontvanger combinatie hebben Roel en ik samen een aantal lesvluchten gemaakt op een voor mij toch wel winderige zaterdag. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel, als je met winderig weer kan vliegen, kan je ook op een windstille dag vliegen.

  Begonnen met een simpele Hover vlucht waarbij Roel en ik het samen vliegen een beetje konden afstemmen en waarbij ik kon laten zien in hoeverre ik al in staat was om een RC-heli te besturen. De kunde die Roel bezit betreft het RC Heli vliegen en daarbij zijn methode om het een leerling bij te brengen is zeer prettig. Met zijn eigen heli is hij in staat om een aantal mooie manoeuvres te maken en hiermee ook in staat om het een en ander voor te doen.
  Hij laat hierbij zien wat hij bedoelt waardoor ik dit rustig kan bekijken alvorens ik het dan zelf in de praktijk mag brengen met de les helikopter.

  Afgelopen zaterdag de 5e hebben wij in totaal 4 les vluchten gemaakt waarbij Roel steeds stapsgewijs het niveau opvoerde. Deze methode beviel mij heel goed, want zoals men zegt “aldoende leert men”. Je krijgt het gevoel van de heli in de vingers en raakt ermee vertrouwd. Uiteindelijk is het natuurlijk gaaf dat je samen tijdens de lessen nieuwe vaardigheden opdoet waarvan je bijna niet kan wachten om ze met je eigen heli uit te testen.

  Zodoende na deze 4 lessen wat “huiswerk” meegekregen om het volgende weekend met mijn eigen heli aan de slag te gaan en te oefenen. Intussen ben ik klaar voor de volgende les die spoedig zal gaan volgen.
  Voor een ieder die opzoek is naar een RC-heli instructeur kan ik niemand anders dan Roel aanraden!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *